HSG 3 wint 1e wedstrijd met 5-3 tegen Vegtlust

drieDonderdagavond stond de thuiswedstrijd tegen Vegtlust op het programma. Een eerste wedstrijd is altijd spannend. Begin je met een nederlaag dan loop je het hele seizoen achter de feiten aan. Begin je met een overwinning, dan ontstaat er een positieve vipe en geeft dit energie voor de rest van het seizoen. De doelstelling met dit team is handhaving in de 1e klasse b. De vorige drie jaar is dit gelukt. Soms op het nippertje.

Omdat er in het eerste team een paar spelers weggingen, zijn andere spelers doorgeschoven en ook voor ons team betekende dit 2 tot 3 nieuwe spelers. We zijn blij dat de schakers van Pion Voga bij ons zijn aangesloten. Ze kunnen gelijk mee, ook al speelden zij een klasse lager tijdens hun externe competitie. Maar onze tweede doelstelling is gezelligheid en plezier beleven in een potje schaken. Dus verliezen is niet erg als iemand maar zijn best heeft gedaan.
Continue reading

HSG 2 start seizoen met een mooie overwinning op Oud Zuylen Utrecht 3

tweeDoor het wegvallen van 3 spelers uit het 2e zijn we ernstig verzwakt in het nieuwe seizoen. Ondanks dat, zijn we de competitie goed begonnen tegen een team dat gemiddeld 40 ratingpunten meer heeft. Een nieuwe speler is Ibrahim Geomerd.

De start was flitsend door een snelle overwinning van Roel, zijn tegenstander maakte een fout in de opening, dat kostte hem een pion en daarna nog 1 en hij gaf het op om 21.00.

Continue reading

Soepele overwinning HSG 1

HSG 1 behaalde in Lonneker een soepele overwinning: 3-5.

Lonneker ligt 5 km ten noorden van Enschede; dicht bij Duitsland dus. En dan krijg je als club te maken met de Duitse schaakcompetitie die (zo heb ik gehoord) ook spelers betaalt. Lonneker trad mede daarom op met drie invallers.

De samenstelling van het HSG1-team is ten opzichte van vorig seizoen op twee plaatsen gewijzigd: Carol-Peter Gouw speelt niet meer bij HSG en Vincent Pandelaar wil alleen zeer incidenteel invallen. Michaël de Vos en Johan Lindeman zijn daarom doorgeschoven vanuit het tweede team.

HSG1 speelde met één invaller: Ernst Jos voor Michaël de Vos. Continue reading

Start nieuw seizoen met schaaktrainingen bij HSG

HSG Play Chess
Wie wil leren schaken of sterker wil leren schaken kan vanaf september weer terecht bij de Hilversumse Schaakvereniging HSG. De vereniging biedt training aan voor de jeugd, voor huisschakers en speciaal voor vrouwen! Dus voor ieder wat wils die houdt van deze mooie denksport.

 

Jeugdschaak

HSG heeft een actieve en levendige jeugdafdeling die elke donderdagavond van 18.30 tot 19.30 uur traint en speelt in het clubgebouw van HSG. Er wordt gewerkt met het Stappenplan en de training wordt verzorgd door ervaren clubschakers. De contributie bedraagt €60 per kalenderjaar. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar Frits Wagenvoorde op f.wagenvoorde@upcmail.nl.

Huisschakers
Deze training is voor ‘huisschakers’, die al kunnen schaken, maar de opstap willen maken naar clubniveau. De ervaren schaaktrainer Pascal Losekoot zal hierbij ingaan op diverse aspecten van het schaakspel zoals tactiek, eindspel, opening en middenspel. De leidraad hierbij is Stap 2 van de Stappenmethode. De cursus wordt gegeven op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur en de cursusdata in 2016 zijn 29 sep, 13 okt, 27 okt, 10 nov, 24 nov en 8 dec. De deelnamekosten zijn €75. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar Mirko Lukacs op m.w.lukacs@gmail.com.

Damesschaak

Het damesschaak zit in Nederland en internationaal in de lift. Daarom biedt HSG sinds twee jaar ook schaaktraining aan speciaal voor dames. U hoeft geen ervaring met schaken te hebben om eraan mee te kunnen doen. De cursus duurt zes avonden en wordt verzorgd door Judith van Amerongen, een professionele en gediplomeerde schaaktrainer uit Utrecht. De cursus wordt gegeven op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur en de cursusdata in 2017 zullen zijn 12 jan, 26 jan, 9 feb, 23 feb, 9 mrt en 23 mrt. De deelnamekosten zijn €75. Voor meer informatie of aanmeldiing ziewww.hsghilversum.nl of mail naar Hanke Wiegand op wiegand@xs4all.nl.

Gevorderde schakers

Bent u een ervaren en gevorderde schaker? Dan is meespelen met de interne en externe competitie van HSG – een grote schaakclub met een rijke historie – de beste training voor u! U bent altijd welkom eens een kijkje te komen nemen op de clubavbond van HSG, elke donderdag vanaf 19.30 uur. Als u een keer vrijblijvend wilt meespelen dan kunt u zich uiterlijk om 19.30 uur melden bij de wedstrijdleider. De contributie bedraagt €120 per kalenderjaar. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar info@hsghilversum.nl.

Daarnaast zal er ook weer een training worden gegeven voor clubschakers (1500 – 1800) bij Herman van Engen thuis  (meer info bij Gilbert Noël).


Clublocatie HSG

De clublocatie van HSG waar al deze trainingen en clubavonden zijn is het St. Aloysius College op de Schapenkamp 200, vlakbij station Hilversum.

Interne competitie ronde 1

De eerste ronde van de interne competitie zit er op! In zo’n eerste ronde spelen schakers van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar en dus verwacht je dan veel remises, maar niet bij HSG: daar wordt om elk punt gestreden: vijf remises slechts tegenover elf overwinningen!

De ranglijst is gepubliceerd op de website: http://hsghilversum.nl/website/competitie/interne-competitie/ranglijst/ (Menu: Competitie/Interne competitie/Ranglijst).

Opmerking: op de ranglijst staan alleen spelers die minstens één partij hebben gespeeld. Klik op ‘Spelerslijst’ om alle spelers te zien. Continue reading

‘Lekker potje’ bij opening HSG Schaakzomer 2016

‘Hilversum’ heeft grootmeester Hans Ree zaterdagmiddag keurig op remise gehouden op het plein voor het Filmtheater. De Amsterdamse grootmeester was naar Hilversum gekomen ter inleiding van de film Pawn Sacrifice (Pionoffer) over het leven van Bobby Fischer. Het schaken op het plein is de traditionele aftrap van de HSG Schaakzomer, met als hoogtepunt het HSG Open dat vrijdag begint. Lees verder voor een analyse van de partij, waaruit blijkt dat ‘Hilversum’ bij fasen zeer sterk speelde en de meervoudig oud-Nederlands kampioen zelfs liet ontsnappen!

Continue reading

Gastbijdrage: De Scheve Toren

scheve torenEen ingezonden verhaal van Pieter Goderie, een Hilversumse KNO-arts, over twee schaakliefhebbers die elkaar niet mochten, maar wel graag met elkaar wilden spelen. Daar werd een creatieve oplossing voor gevonden. Het ging mis toen de status quo werd verbroken door een onbegrepen sympathiek gebaar van de een (uitgedrukt in de mysterieuze twee letters GN), maar het kwam weer goed. Het ging nog een keer mis door de vooruitgang in het bankwezen. Deze gemeenschappelijke vijand bracht hen uiteindelijk nader tot elkaar. Het mooie verhaal over menselijke eigenschappen die voor schakers herkenbaar kunnen zijn, is in 2013 gepubliceerd in het clubblad van Sociëteit De Unie aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum. Het verdient zeker bredere verspreiding. Dank aan Pieter Goderie voor de inzending!

Continue reading