HSG 1, nieuwe schaakstukken en appelflappen

HSG 1 speelde afgelopen zaterdag tegen Groninger Combinatie 2 met mooie nieuwe luxe schaakstukken. Die stukken waren besteld en opgehaald bij Raindropchess te Groningen.

nieuwestukken_cr

Daarnaast waren zaterdag een aantal leden opgetrommeld om de overige stukken te sorteren en alle (vaak kapotte) houten doosjes te vervangen door de veel lichtere plastic diepvriesbakjes.

stukkensorteren

En om het geheel nog vrolijker te maken, bakte Ellie ook nog appelflappen van appels uit eigen tuin die voor een euro te koop waren en waarvan de opbrengst in de clubkas terecht kwam.

appelflappen

En zou het nu niet mooi zijn als al deze moeite beloond werd met een gelijkspel of zelfs een overwinning tegen Groninger Combinatie 2? Ja, dat zou mooi zijn geweest… Continue reading

De ontdekking van Kees als snelschaker

Op het snelschaakkampioenschap voor clubteams is HSG in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren er niet in geslaagd door te dringen tot de hoogste finalegroep.  Uiteindelijk werd HSG in de tweede finalegroep tweede. In de totale hierarchie dus de nummer zes, een geringe teruggang in vergelijking met 2014 en 2015 toen de vierde plaats werd bereikt.
Positief was dat Kees Nagtegaal bereid was een keer mee te spelen.

Continue reading

Mooie promotie damesschaak bij HSG in HilversumsNieuws

Afgelopen week verscheen een bijzonder leuk en aardig artikel in HilversumsNiews over HSG en in het bijzonder over de promotie van het damesschaak binnen HSG.  Onze voorzitter Martin Koekkoek en Hanke Wiegand, vanuit de damestraining binnengestroomd bij HSG, zijn hiervoor geïnterviewd. Hanke is ook toegetreden tot het bestuur van de Stichting Hilversum Schaakt, die het HSG Open organiseert, waarbinnen ze de promotie van dames- en jeugdschaak in haar portefeuille heeft. Hanke heeft deze actie ook geïnitieerd; een mooie actie om onze schaakactiviteiten meer te promoten!

Zie ook het artikel in HilversumsNieuws 

Aanmelden? Stuur een e-mail naar: info@hsghilversum.nl

hsgvrouwennieuws

HSG 1 heeft geen geluk tegen Hardenberg

HSG 1 verliest met 5 – 3 van Qonnected Hardenberg. Pech was het sleutelwoord.

Eigenlijk begon de pech al vrijdagavond toen teamleider Johan Lindeman om 23.00 uur zijn e-mail nogmaals checkte en Daan Bes zich, noodgedwongen, had afgemeld omdat zijn vader in het ziekenhuis was opgenomen. Daan had de e-mail al om 19.30 uur verstuurd. (Leermoment 1: de teamleider moet op die avond om het uur zijn e-mail checken. Leermoment 2 voor de afmelder: een beller is sneller.) Gelukkig was Sito Dekker bereid om in te vallen. Hoewel Sito een goede speler is (Sito scoort er lustig op los in HSG 2) lever je als team toch zo’n 100 Elo-punten in ten opzichte van Daan.

Dan de wedstrijd in Hardenberg. Frequently Asked Question: waar ligt dat? Antwoord: bij Zwolle rechtsaf en dan doorrijden tot Duitsland. Continue reading

HSG 3 wint 1e wedstrijd met 5-3 tegen Vegtlust

drieDonderdagavond stond de thuiswedstrijd tegen Vegtlust op het programma. Een eerste wedstrijd is altijd spannend. Begin je met een nederlaag dan loop je het hele seizoen achter de feiten aan. Begin je met een overwinning, dan ontstaat er een positieve vipe en geeft dit energie voor de rest van het seizoen. De doelstelling met dit team is handhaving in de 1e klasse b. De vorige drie jaar is dit gelukt. Soms op het nippertje.

Omdat er in het eerste team een paar spelers weggingen, zijn andere spelers doorgeschoven en ook voor ons team betekende dit 2 tot 3 nieuwe spelers. We zijn blij dat de schakers van Pion Voga bij ons zijn aangesloten. Ze kunnen gelijk mee, ook al speelden zij een klasse lager tijdens hun externe competitie. Maar onze tweede doelstelling is gezelligheid en plezier beleven in een potje schaken. Dus verliezen is niet erg als iemand maar zijn best heeft gedaan.
Continue reading

HSG 2 start seizoen met een mooie overwinning op Oud Zuylen Utrecht 3

tweeDoor het wegvallen van 3 spelers uit het 2e zijn we ernstig verzwakt in het nieuwe seizoen. Ondanks dat, zijn we de competitie goed begonnen tegen een team dat gemiddeld 40 ratingpunten meer heeft. Een nieuwe speler is Ibrahim Geomerd.

De start was flitsend door een snelle overwinning van Roel, zijn tegenstander maakte een fout in de opening, dat kostte hem een pion en daarna nog 1 en hij gaf het op om 21.00.

Continue reading

Soepele overwinning HSG 1

HSG 1 behaalde in Lonneker een soepele overwinning: 3-5.

Lonneker ligt 5 km ten noorden van Enschede; dicht bij Duitsland dus. En dan krijg je als club te maken met de Duitse schaakcompetitie die (zo heb ik gehoord) ook spelers betaalt. Lonneker trad mede daarom op met drie invallers.

De samenstelling van het HSG1-team is ten opzichte van vorig seizoen op twee plaatsen gewijzigd: Carol-Peter Gouw speelt niet meer bij HSG en Vincent Pandelaar wil alleen zeer incidenteel invallen. Michaël de Vos en Johan Lindeman zijn daarom doorgeschoven vanuit het tweede team.

HSG1 speelde met één invaller: Ernst Jos voor Michaël de Vos. Continue reading

Start nieuw seizoen met schaaktrainingen bij HSG

HSG Play Chess
Wie wil leren schaken of sterker wil leren schaken kan vanaf september weer terecht bij de Hilversumse Schaakvereniging HSG. De vereniging biedt training aan voor de jeugd, voor huisschakers en speciaal voor vrouwen! Dus voor ieder wat wils die houdt van deze mooie denksport.

 

Jeugdschaak

HSG heeft een actieve en levendige jeugdafdeling die elke donderdagavond van 18.30 tot 19.30 uur traint en speelt in het clubgebouw van HSG. Er wordt gewerkt met het Stappenplan en de training wordt verzorgd door ervaren clubschakers. De contributie bedraagt €60 per kalenderjaar. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar Frits Wagenvoorde op f.wagenvoorde@upcmail.nl.

Huisschakers
Deze training is voor ‘huisschakers’, die al kunnen schaken, maar de opstap willen maken naar clubniveau. De ervaren schaaktrainer Pascal Losekoot zal hierbij ingaan op diverse aspecten van het schaakspel zoals tactiek, eindspel, opening en middenspel. De leidraad hierbij is Stap 2 van de Stappenmethode. De cursus wordt gegeven op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur en de cursusdata in 2016 zijn 29 sep, 13 okt, 27 okt, 10 nov, 24 nov en 8 dec. De deelnamekosten zijn €75. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar Mirko Lukacs op m.w.lukacs@gmail.com.

Damesschaak

Het damesschaak zit in Nederland en internationaal in de lift. Daarom biedt HSG sinds twee jaar ook schaaktraining aan speciaal voor dames. U hoeft geen ervaring met schaken te hebben om eraan mee te kunnen doen. De cursus duurt zes avonden en wordt verzorgd door Judith van Amerongen, een professionele en gediplomeerde schaaktrainer uit Utrecht. De cursus wordt gegeven op donderdagavond van 20.00 tot 22.30 uur en de cursusdata in 2017 zullen zijn 12 jan, 26 jan, 9 feb, 23 feb, 9 mrt en 23 mrt. De deelnamekosten zijn €75. Voor meer informatie of aanmeldiing ziewww.hsghilversum.nl of mail naar Hanke Wiegand op wiegand@xs4all.nl.

Gevorderde schakers

Bent u een ervaren en gevorderde schaker? Dan is meespelen met de interne en externe competitie van HSG – een grote schaakclub met een rijke historie – de beste training voor u! U bent altijd welkom eens een kijkje te komen nemen op de clubavbond van HSG, elke donderdag vanaf 19.30 uur. Als u een keer vrijblijvend wilt meespelen dan kunt u zich uiterlijk om 19.30 uur melden bij de wedstrijdleider. De contributie bedraagt €120 per kalenderjaar. Voor meer informatie of aanmeldiing zie www.hsghilversum.nl of mail naar info@hsghilversum.nl.

Daarnaast zal er ook weer een training worden gegeven voor clubschakers (1500 – 1800) bij Herman van Engen thuis  (meer info bij Gilbert Noël).


Clublocatie HSG

De clublocatie van HSG waar al deze trainingen en clubavonden zijn is het St. Aloysius College op de Schapenkamp 200, vlakbij station Hilversum.