Goed zo Guido!

Noteboom
Wat een prachtig plaatje, en zeg nou niet dat 13 een ongeluksgetal is. Dit is de uitslag van het Noteboom-toernooi dat het afgelopen weekeinde in Leiden is gespeeld. Met een glansrol voor onze Guido Wagenvoorde. Kijk maar eens goed naar de titels die achter de namen staan van de nummers 1 tot en met 12: drie grootmeesters, zes IM´s  en drie  Fide-meesters.  Zij bleven Guido voor, van wie slechts de helft ook een hoger aantal punten scoorde.
Een excellente ratingprestatie. De zwakste speler boven hem heeft altijd nog bijna 400 elopunten meer!
Guido scoorde 3,5 uit 5 tegen achtereenvolgens 2145 (remise), 2131 (winst), 2225 (winst), 2360 (verlies) en 1906 (winst). Een mooie TPR van 2301, met een fraaie ratingwinst die hem richting 2000 zal brengen.
Proficiat!
Ook Jorgen Henseler speelde mee in de hoofdgroep in Leiden. Met een keurige vijftig procent, waarmee ook Jorgen ratingpunten wint. Jorgen verloor van boven 2400, boven 2300 en boven 2200 en boekte evenzovele zeges tegen 2100 plus, 2099 en boven 1900, goed voor plek 53 in een veld van 92 spelers.

Wim van der Wijk

 

HSG scheitert in Lonneker

Voor de tweede keer dit seizoen ging HSG op bezoek bij de schaakvereniging Lonneker, een plaatsje voorbij Enschede, niet ver van de Duitse grens. Wel een eindje rijden, 138 kilometer, maar grotendeels over de A1 en zaterdag 18 februari konden we filevrij doorrijden. We gingen deze keer met een half team op stap, want het betrof een KNSB-bekerwedstrijd (viertal), de kwartfinale in de groepsfase. In een spannend duel verloren we nipt.

Continue reading

HSG in top 3 voor verenigingsprijs 2016!!

Van de KNSB site geplukt:

Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) staat in de top 3 op de lijst met schaakverenigingen met de meeste ledenwinst over 2016. Met per saldo 24 leden (27 nieuwe en slechts 3 afmeldingen), werd de winst bij zowel de jeugd (+17) als volwassenen (+7) gehaald.

HSG heeft afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt en is daarmee in ledenaantal weer bijna terug bij de clubs met meer dan 100 leden. HSG heeft op dit moment 96 leden, waarvan 40 jeugd. Tien jaar terug had HSG nog geen helemaal geen jeugdafdeling, inmiddels is dat al meer dan 40% van het ledental.

De website van HSG ziet er strak en modern uit, maar ook met veel aandacht voor de rijke historie van de club. Er staat zelfs een beschrijving over de verschillende clublokaties.
Ook heel prominent staat het HSG Open. Dit weekendtoernooi eind juni wordt dit jaar alweer voor de 12e keer georganiseerd en heeft naast een sterk deelnemersveld, ook veel aandacht voor extra activiteiten. Zo is er een jeugdclinic, een jeugdtoernooi, een kroegtoernooi en schaakactiviteiten in het filmtheater. Ook mag de speellocatie er wezen, Hotel Lapershoek. De inschrijving voor de komende editie is alweer geopend.

HSG Open
Speelzaal van het HSG Open in Hotel Lapershoek (foto website HSG)

Elk jaar reikt de KNSB de “Verenigingsprijs” uit aan de schaakvereniging met per saldo de grootste ledenwinst over het afgelopen kalenderjaar. Dit jaar zullen we in 10 artikelen aftellen naar de winnaar van 2016.

HSG clubsponsor en erelid Joop van Oosterom overleden

vdbosch-voosterom_362

Joop (zittend) en Henny volgen de partij van Graaf van den Bosch.

vanoosterom 1HSG is gisteren enigszins overvallen door berichtgeving in de media dat ons erelid Joop van Oosterom op 78-jarige leeftijd  is overleden. Als datum van overlijden wordt half oktober 2016 genoemd.
Joop van Oosterom heeft veel voor HSG en de schaaksport in het algemeen betekend. Dertig jaar lang was hij clubsponsor van HSG. Dit heeft onze vereniging vier landskampioenschappen  gebracht, de vier gouden jaren vanaf seizoen 2007-2008. Zeven keer veroverde HSG de KNSB-beker.
Financieel stelde hij de club in staat sterke spelers aan te trekken. Grote namen als Ljubojevic, Poloegajevski, Seirawan en natuurlijk de drie Polgar-zusjes. Ook jonge Nederlandse talenten als Jan Smeets, Erwin l´Ami, Daniel Stellwagen en later Robin van Kampen werden naar HSG ‘gehaald’ om zich, omringd door sterke ervaren grootmeesters, verder te kunnen ontwikkelen. Zelfs een enorm schaaktalent uit Noorwegen, ene Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen, heeft een keer voor HSG in de Nederlandse clubcompetitie gespeeld.
Joop was ook zelf een sterk schaker, hij werd in 1955 jeugdkampioen van Nederland. In het correspondentieschaak behaalde hij later zelfs twee keer de wereldtitel. Hij was jarenlang een vaste kracht van HSG 1, samen met zijn broer Henny. In de periode 1954 tot 1966  veroverden de broers vier  keer het clubkampioenschap intern bij HSG,  Henny drie keer.
Daarnaast ontwikkelde Joop  zich tot schaakmecenas, waarbij hij toernooien sponsorde, vaak met een afwijkende formule. Behalve zijn eigen club HSG ondersteunde hij zakelijk ook gedurende een lange periode meervoudig landskampioen Volmac Rotterdam.
Volmac is het softwarebedrijf dat hij met anderen in 1966  heeft opgericht. Het succes van dit bedrijf bracht hem tot miljardair. Een deel van zijn vermogen wendde  hij aan voor zijn twee grote passies: schaken en biljarten.
In 1993 werd Joop getroffen door een ernstige ziekte, waarvan hij niet meer volledig  kon herstellen.
Behalve erelid van HSG was Joop ook erelid van de KNSB en wereldschaakfederatie FIDE. Ook vielen hem onderscheidingen uit de biljartwereld ten deel. Achttien keer organiseerde hij een fameus biljarttoernooi dat ´het kleine wereldkampioenschap´ werd genoemd.
Aan de sponsoring van HSG kwam in 2011 wegens een verslechterende gezondheid een einde.
HSG zal Joop later passend herdenken.Voor dit moment gaan onze gedachten uit naar zijn familie.

Wim van der Wijk

Viertal HSG I wint nipt van Leusden I

leusdenSpannend was het! Om bij de top te blijven mee draaien moest er wel gewonnen worden, maar na een paar uur spelen zag het er niet naar uit.
Allen Frits stond toen redelijk comfortabel en wist ook de winst binnen te halen. Een poosje later bood Cees remise aan, hij zag geen kans de winst te vinden en bij een poging daartoe zou hij zomaar kunnen verliezen, zijn tegenstander ging akkoord want de andere 2 borden stonden duidelijk beter voor Leusden. Continue reading

Bart Vermeulen HSG snelschaakkampioen 2016

bekerHSG heeft een nieuwe en verrassende snelschaakkampioen: Bart Vermeulen.  Bart, speler van HSG 2, is een goede snelschaker en eindigt al jaren in de finalegroep, maar was nog nooit winnaar. Dit jaar lukte het wel en werd daarmee de opvolger van Daan Bes. Van harte, Bart!!

Bart versloeg in de finale onder andere favoriet Kees Nagtegaal. Hij verloor alleen van Johan Lindeman, die zeer fraai en verdienstelijk op de tweede plaats eindigde.

Een mooie derde plaats was er voor Guido Wagenvoorde. Dat belooft wat voor de komende jaren!

Finalegroep 2 werd beslist door een barrage. In een extra partij versloeg Gijs van de Brand zijn tegenstander Gabri van de Schootbrugge. Een mooie prestatie van Gijs in een spannende groep waarin iedereen aan elkaar gewaagd was.

Finalegroep 3 werd gewonnen door Michaël de Vos, die in de voorronden teveel punten morste. Michaël won voor Paul Mars en Preben Guldberg.

Een mooie avond met Prosecco en oliebollen om het nieuwe schaakjaar in te luiden.

HC