HSG (KNSB) wint de laatste ronde

HSG speelde afgelopen zaterdag de laatste ronde van het seizoen in de 3e klasse C van de KNSB tegen een tegenstander met de langste naam uit de competitie: “Dierenkliniek Zuiderkaag MACh”, maar dat is alleen maar voor de sponsor, want eigenlijk heten ze kortweg “Magnus”.

Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel: geen kampioenschap en geen degradatie. Zoals ik al 40 jaar lang hoor bij dit soort schaakwedstrijden, spelen we dan om ‘des keizers baard’. Op de website //onzetaal.nl/taaladvies wordt ingegaan op de oorsprong van deze zegswijze en komen ze via het Duits um des Kaisers Bart streiten, wat een verbastering zou kunnen zijn van um den Geissenbart streiten (dus om de ‘baard’ van een geit). In het Latijns: lana caprinia rixari (‘ruziemaken over geitenwol’), hetgeen weer sloeg over de nutteloze discussie of je geitenhaar ‘wol’ zou mogen noemen. Een discussie over ‘niets’ dus. Continue reading

HSG Viertal kampioen!

Alles was Cees Punter dit jaar aanraakt verandert in goud. Na het 100-jarig bestaan van zijn Kaatsvereniging Melle Veenstra en Muziekgezelschap Excelsior, de benoeming tot sportvrijwilliger van het jaar van de Gemeente Hilversum en zijn koninklijke onderscheiding op Koningsdag, werd afgelopen maandagavond in Nijkerk het toefje op de taart gezet door zijn HSG Viertal.

Continue reading

Win de HSG Schoonheidsprijs

Beste HSG-ers,

Nee, dit gaat niet over jezelf – want dan wordt het volgens Tom moeilijk om binnen HSG een winnaar aan te wijzen -, maar om een leuke, bijzondere partij die je het afgelopen jaar voor of bij HSG hebt gespeeld. Het mag ook een heel fraai partijfragment zijn. Schroom niet! Het hoeft niet van hoog niveau te zijn, maar wel bijzonder of grappig.

Geef dit door aan Tom Terhorst of Huib Jochems (op papier of digitaal) en win een bijzonder leuke prijs!

HSG’ers in het nieuws: lintje voor Cees Punter

Warempel, het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd onze Cees Punter een koninklijke onderscheiding te verlenen. In het Hilversumse stadhuis reikte burgemeester Pieter Broertjes hem vrijdag 26 april de koninklijke versierselen behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau uit. Cees, in HSG-kringen bekend als de schakende politieman, was met zijn gebruinde hoofd en fraai politie-uniform een indrukwekkende verschijning op de plechtigheid. Als schaker kennen we de nu voor al zijn overige  verdiensten passend gedecoreerde Cees als een ‘game changer avant la lettre’: hij speelde immers al lang h5 (‘the move we are now in love’) , voordat Alpha Zero en Wim Zero op het idee kwamen.
Van harte Cees en tot gauw weer op de club!

Wim van der Wijk

 

HSG speelt gelijk tegen koploper

Afgelopen zaterdag speelde HSG (KNSB) gelijk tegen koploper VAS 2.

De wedstrijd werd gespeeld in het Cygnus Gymnasium te Amsterdam; in een school dus (net als bij ons/HSG). Ook de auto kon (net als bij HSG) geparkeerd worden op het terrein van de school zelf.

De speelzaal betrof een hele grote kantine (groter dan bij HSG).

Er werden maar liefst drie wedstrijden tegelijk gespeeld VAS 1, 2 en 3. Dat leverde nogal een drukte op waardoor ik de teamleider van VAS 2 niet kon ontdekken. Na enige moeite ontmoette ik de nogal knorrige wedstrijdleider waar ik dan eindelijk mijn opstelling aan kwijt kon. Continue reading

HSG-jeugd succesvol bij regiokampioenschap E-teams

Op zaterdag 6 april heeft HSG met twee teams deelgenomen aan het regio kampioenschap voor E-teams in Leusden. Voor sommige kinderen was het een bekende ervaring om een toernooi te schaken, voor anderen was het de eerste keer. De acht kinderen zijn verdeeld op sterkte in twee teams, dit op basis van de stand in de interne competitie. Met twee kampioenen in team E2 waren er hoge verwachtingen; Marnik is regio F-kampioen, Lies is regio E-kampioen meisjes. Het team werd gecompleteerd met Surya en Emilian. Team 1 bestond uit Navneet, Lucas, Sebastian en Dilshad.

Continue reading