HSG speelt gelijk tegen koploper

Afgelopen zaterdag speelde HSG (KNSB) gelijk tegen koploper VAS 2.

De wedstrijd werd gespeeld in het Cygnus Gymnasium te Amsterdam; in een school dus (net als bij ons/HSG). Ook de auto kon (net als bij HSG) geparkeerd worden op het terrein van de school zelf.

De speelzaal betrof een hele grote kantine (groter dan bij HSG).

Er werden maar liefst drie wedstrijden tegelijk gespeeld VAS 1, 2 en 3. Dat leverde nogal een drukte op waardoor ik de teamleider van VAS 2 niet kon ontdekken. Na enige moeite ontmoette ik de nogal knorrige wedstrijdleider waar ik dan eindelijk mijn opstelling aan kwijt kon. Continue reading

HSG-jeugd succesvol bij regiokampioenschap E-teams

Op zaterdag 6 april heeft HSG met twee teams deelgenomen aan het regio kampioenschap voor E-teams in Leusden. Voor sommige kinderen was het een bekende ervaring om een toernooi te schaken, voor anderen was het de eerste keer. De acht kinderen zijn verdeeld op sterkte in twee teams, dit op basis van de stand in de interne competitie. Met twee kampioenen in team E2 waren er hoge verwachtingen; Marnik is regio F-kampioen, Lies is regio E-kampioen meisjes. Het team werd gecompleteerd met Surya en Emilian. Team 1 bestond uit Navneet, Lucas, Sebastian en Dilshad.

Continue reading

´Fantastic stuff´

Game Changer-auteurs maken video van partij uit onze interne competitie

Op het YouTube-kanaal van de auteurs van het baanbrekende boek Game Changer is een video opgenomen van de partij die ik vorige maand in onze interne competitie  speelde tegen Guido Wagenvoorde. Hierin probeerde ik een fantastisch concept toe te passen van AlphaZero in een bekende variant van de ruilvariant van het Damegambiet. Stockfish was de tegenstander van het zelflerende AI-programma dat volgens oud-wereldkampioen Gary Kasparov het schaakspel op z’n kop heeft gezet. Grappig om te zien dat de partij Guido-Wim  nu ‘de wereld over gaat’ in een instructieve schaakvideo van het Game Changer-team, grootmeester Matthew Sadler en internationaal vrouwenmeester Natasha Regan.

Continue reading

Bardienst 2019 tot de zomer

Met dank aan de nieuwe, uitstekend functionerende Barcommissie hier de nieuwe lijst van de Bardienst voor 2019:

7 maart Arjan van der Laan
14 maart Dylan Meijer
21 maart Martin Koekkoek
28 maart Huib Jochems
4 april Richard Sanchez

11 april Ellie Fluitsma
18 april Paul Mars
25 april Alfons Simon
2 mei Hanke Wiehgand
9 mei Ernst Jos
16 mei Tom Terhorst
23 mei Patrick Kreuning
30 mei HEMELVAART, geen schaken
6 juni Peter Snieder
13 juni Cees Punter
20 juni Opbouw HSG Open (alleen schaken voor jeugd)

Baanbrekend?

 In een partij in de onderlinge competitie probeerde ik in de voetsporen te treden van AlphaZero. Ik waagde mij aan een amateuruitvoering van de  ‘Symfonie van de randpion’, zoals die partij inmiddels is gaan heten.  Wat kan een clubschaker leren van de nieuwe dimensie die dit revolutionaire AI-programma aan het schaken heeft toegevoegd? Op die vraag hoopte ik spelenderwijs een antwoord te krijgen. Helaas klinkt mijn symfonie hier en daar vals, maar fascinerend was het wel.

Lees verder hoe Wim van der Wijk op de clubavond een AlphaZerootje doet.

Continue reading